тел./факс: +38 (067) 721 98 88

•  
UK | EN | RU
Блок контролю пильності Л-159

Стара схема AЛCH має істотний недолік: періодична перевірка пильності машиніста виконується після подачі звукового сигналу електропневматичним клапаном автостопу, що призводить до вироблення у машиністів умовного рефлексу. Він може у сонному стані реагувати на звукові сигнали ЕПК, натискаючи на рукоятку пильності.

Для виключення цього явища пристрою AЛCH були доповнені світловою сигналізацією з блоком Л-143, який забезпечує попереднє запалювання ламп (з подальшим горінням, що миготить вогнем) за 5-7 с до свистка ЕПК при всіх періодичних перевірках пильності. При непідтвердженні машиністом пильності протягом 5-7 з миготіння ламп схема АЛСН після свистка ЕПК не відновлюється простим натисканням на рукоятку пильності. Для виключення зриву ЕПК машиніст повинен підвестися і натиснути верхню рукоятку пильності.

Для забезпечення необхідної витримки часу світлову сигналізацію переробляють монтаж блоку Л-77 (попередньої світлової сигналізації), а за його відсутності встановлюють блок Л-159.

Схема працює в такий спосіб. За всіх періодичних перевірок пильності машиніста з’являється напруга на затиску ЛП загального ящика ОЯ АЛСН і блок Л-143 отримує живлення. Сигнальні лампи HI та Н2 починають блимати з частотою 1,5 – 4 Гц.

Одночасно зникає напруга на затиску ЕПК1, але реле P1, Р2 блоку Л-159 залишаються включеними протягом 5-7 з за рахунок розряду конденсаторів на котушки цих реле. Якщо протягом цього часу машиніст не натисне рукоятку пильності КБ, тобто, не підтвердить свою пильність, то після знеструмивши алію котушок реле PI, Р2 схема живлення ЕПК натисканням не відновиться. Після свистка ЕПК запобігти зриву ЕПК можна лише натисканням верхньої рукоятки пильності КБ верх. При цьому через блок Л-159 дешифратор подається харчування на котушки реле рукоятки пильності і реле відповідності кодів (КСР). На котушку ЕПК напруга подається по ланцюгу: затискач Н, контакт КБ верх, що розмикає контакт PI, Р2, затискач РБЗ.

Для приведення схеми АЛСН до робочого стану необхідно після включення ключем ЕПК натиснути КБ вгору.

Яскравість свічення сигнальних ламп змінюється перемиканням тумблера S1, що у світловому сигналізаторі. Контакти тумблера шунтує резистор R1 ланцюга сигнальних ламп. Для збільшення терміну служби сигнальних ламп у блоці Л-143 є відведення живлення 6, який постійно підключений до ламп. Тому нитки ламп завжди нагріті, і опір їх вищий. Це знижує можливість перегорання при включенні.

Схема світлової сигналізації з блоком Л-143 доповнюється (шляхом зміни монтажу в дешифраторі) перевіркою пильності машиніста за всіх, включаючи зелений, вогнів локомотивного світлофора. Крім того, в результаті включення в ланцюг АЛСН (між кнопкою КП і контактом скоростемера 0-10) контакту датчика тиску гальмівних циліндрів перевірка пильності припиняється при гальмуванні локомотива, чим усувається необхідність відключати на стоянці автостоп.

Незважаючи на позитивне відкликання локомотивних бригад про роботу пристроїв Л-143, воно не вирішує проблеми попередження мимовільного відходу (скочування) поїзда. Для цього на локомотивах необхідно додатково встановлювати блок Л-168 або змінювати схему скоростемера за аналогією з переробкою схеми УКБМ. Контакт регулюють на замикання при швидкості більше 20 км/год (нове позначення контакту 20 – vmax) і через резистори 68 кОм і з’єднують діоди з затискачами 3 і Ж дешифратора ДКСВ-1. При швидкості до 20 км/год та прямуванні на зелений вогонь реле КСР дешифратора залишається без живлення, і відбувається періодична перевірка пильності.

При збільшенні швидкості більше 20 км/год контакт 20 – vmax замикається, і котушка реле КСР отримує живлення – перевірка пильності відбуватиметься не при зеленому, ні при жовтому вогні. Дана схема контролю відходу поїзда отримала умовну назву “Сніжинка”.